Gebitsreiniging

Gebitsreiniging

Gebitsreiniging

In principe voert iedereen tweemaal per dag een gebitsreiniging uit bij zichzelf, namelijk door tanden te poetsen en tussen de tanden te reinigen met bijvoorbeeld een tandenstoker. Toch komt het regelmatig voor dat we een keer wat minder tijd nemen voor het tandenpoetsen, of bijvoorbeeld het flossen overslaan. Het gevolg is het achterblijven van tandplak. Hierdoor kunnen gaatjes of bloedend tandvlees ontstaan. Ook verkleuren onze tanden door het drinken van koffie, thee, rode wijn of bijvoorbeeld door roken. Dit kunnen we door alleen poetsen vaak niet verwijderen, hier is een professionele gebitsreiniging voor nodig, om daar meer informatie over in te winnen kun je langskomen bij de mondhygiënist in regio Heiloo en dus ook limmen en Alkmaar.

Wat is een professionele gebitsreiniging?

Voor een professionele gebitsreiniging ben je bij Mondzorg Verstandig aan het juiste adres. Het doel van een gebitsreiniging is het volledig verwijderen van tandplak, tandsteen en vlekken als gevolg van koffie, thee of roken (aanslag). Ontstoken tandvlees kan na een gebitsreiniging weer herstellen, mits er dagelijks goede zelfzorg wordt uitgevoerd. Ook het ontstaan van gaatjes kan beter onder controle gekregen worden als het gebit regelmatig professioneel gereinigd wordt.

Is een gebitsreiniging pijnlijk?

Bij een gebitsreiniging wordt soms gedacht aan pijnlijke hardhandige behandelingen. Door de ontwikkelingen binnen de tandheelkunde wordt een gebitsreiniging steeds comfortabeler. Bij Mondzorg Verstandig wordt gebruik gemaakt van een van deze nieuwe ontwikkelingen: de ‘Airflow Prophylaxis Master’. De airflow kan worden vergeleken met een kleine drukreiniger. Door een straal van verwarmd water en polijstpoeder kan tandplak en aanslag grondig worden verwijderd. Hierdoor worden de tanden stralend schoon.

Ook het polijsten met een borsteltje en polijstpasta is een methode, wellicht ben je wel met deze manier bekend. Echter is de airflow effectiever, omdat de straal tussen alle tanden en kiezen kan komen en voor het polijstborsteltje is daar te groot voor.

  • Na het gebruik van de airflow kan de mondhygiënist precies zien waar nog tandsteen aanwezig is. Tandsteen kan namelijk niet verwijderd worden met de airflow.
  • Het tandsteen wordt verwijderd met het vernieuwde ultrasone handstuk, waarbij het werkzame deel een dunne metalen, trillende tip is. De trillingen zijn geminimaliseerd en het bijkomende water is verwarmd waardoor dit ook met gevoelige tanden op een comfortabele manier gebruikt kan worden.
  • Na het polijsten van de tanden en verwijderen van het tandsteen is het gebit volledig gereinigd.

Gelukkig is een gebitsreiniging door de nieuwe apparatuur die hierboven wordt omschreven, meer comfortabel dan voorheen. Toch kan het zijn dat er gevoeligheden zijn door bijvoorbeeld ontstoken tandvlees. Er kan in dat geval lokale verdoving gebruikt worden. De verdoving kan worden geïnjecteerd, maar een oppervlakkige verdovingsgel kan ook voldoende helpen. De verdovingsgel hoeft alleen maar op het tandvlees ‘gesmeerd’ te worden.

Hoelang duurt een gebitsreiniging?

De duur van een afspraak bij de mondhygiënist, hangt af van de hoeveelheid tandplak en tandsteen in je mond. Bij een allereerste gebitsreiniging bij de mondhygiënist, zijn er soms zelfs meerdere afspraken nodig om de reiniging af te kunnen ronden. Wanneer je na een paar maanden de mondhygiënist bezoekt voor een volgende gebitsreiniging, zul je zien dat dit minder tijd in beslag hoeft te nemen. Dit hangt natuurlijk ook af van de manier waarop je je gebit schoonmaakt. Hoe grondiger je dit thuis doet, hoe minder werk de mondhygiënist zal hebben.

Wat kost een gebitsreiniging?

Ook de kosten van een gebitsreiniging zijn afhankelijk van de hoeveelheid tandplak en tandsteen in de mond. Mondzorg Verstandig is transparant over kosten. Het tarief dat wij declareren is bepaald door de overheid en alle mondhygiënisten in Nederland dienen zich hier aan te houden. Een ‘normale’ gebitsreiniging wordt berekend per vijf minuten. Op onze pagina tarieven is alle relevante informatie voor een mondzorg behandeling te vinden.

Als er sprake is van een ernstige tandvleesontsteking, wordt er een standaard tarief berekend. De mate van ontsteking bepaalt dan het tarief, ongeacht hoelang de behandeling duurt. Bij de intake wordt een inschatting gemaakt hoeveel tijd er nodig is om je gebit op en top te reinigen en welke kosten daaraan verbonden zijn. Als je een tandartsverzekering hebt, is het nuttig om vooraf je polisvoorwaarden te raadplegen, het kan zijn dat je een groot deel van de gebitsreiniging vergoed krijgt!

Wil jij ook professioneel gereinigde en stralende tanden? Maak een afspraak bij Mondzorg Verstandig! Het is ook mogelijk eerst gratis kennis te maken. Wij kunnen je dan een inschatting geven van hoeveel een professionele reiniging voor jouw gebit kost.

Met of zonder verwijzing

Wij helpen je graag