Implantaten

Implantaten

Implantaten
Implantaat

Een implantaat is een tandwortelvervanger die in het kaakbot wordt geplaatst tijdens een kleine chirurgische ingreep. Vaak gebeurt dit onder lokale verdoving. De meeste implantaten zien er uit als een schroef en zijn gemaakt van titanium, zirkonium of een combinatie van beide. Het implantaat is een sterke basis voor bijvoorbeeld een kroon, een brug of een kunstgebit. Wil je hier meer over weten? Loop dan gerust even binnen bij de mondhygiënistenpraktijk in Heiloo.

Wanneer heb je een implantaat nodig?

Als je één of meerdere tanden of kiezen bent verloren en je wilt daar een opvulling voor, kan implantologie een passende oplossing zijn.
Bij het missen van één tand of kies, zal doorgaans ook één implantaat worden geplaatst. Bij het ontbreken van een rij kiezen, zullen er meerdere implantaten geplaatst worden, om bijvoorbeeld een brug op te maken.
Ook biedt implantologie een oplossing om meer houvast voor een prothese te realiseren. De prothese kan dan op de implantaten ‘geklikt’ worden.

Wanneer kunnen implantaten geplaatst worden?

Implantaten kunnen worden geplaatst als het volgende is voldaan:

  1. Gezond tandvlees: Het tandvlees moet gezond zijn zonder actieve ontstekingen.
  2. Voldoende botvolume: Er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaat te ondersteunen. Bij onvoldoende bot kan een bottransplantatie nodig zijn.
  3. Algemene gezondheid: De algemene gezondheid moet goed zijn, zonder contra-indicaties zoals ernstige medische aandoeningen of ongecontroleerde diabetes.
  4. Goede mondhygiëne: Er moet een goede mondhygiëne worden gehandhaafd om complicaties te voorkomen.

De tandarts of mondchirurg beoordeelt deze factoren tijdens een voorafgaand onderzoek en plan de plaatsing van de implantaten op basis van de individuele situatie.

Wat zijn de voor en nadelen van implantaten?

Voordelen Nadelen
Uitstekende werking Hogere initiële kosten
Vastere verankering dan bruggen of protheses Langere behandelingsduur
Behoud van omliggend kaakbot Risico op complicaties zoals infecties
Geen schade aan aangrenzende tanden Verhoogd risico bij bepaalde medische aandoeningen
Verbetert esthetiek en spraak Kan pijn of ongemak veroorzaken tijdens genezing

Wat is het verschil tussen een klikgebit of implantaten?

Een klikgebit (ook bekend als een klikprothese) wordt op bestaande tanden of implantaten bevestigd met clips en kan worden uitgenomen voor reiniging. Implantaten zijn titanium schroeven die in het kaakbot worden geplaatst en dienen als vaste vervangingen voor verloren tanden, met een natuurlijker gevoel en betere stabiliteit. Klikgebitten zijn vaak minder duur, maar bieden minder stabiliteit en comfort vergeleken met implantaten.

Hoe werkt een implantaatbehandeling?

Stappen Beschrijving
Consultatie Onderzoek en beoordeling van de mondgezondheid, röntgenfoto’s maken, en bespreken van opties.
Voorbereiding Eventuele extra behandelingen zoals bottransplantaties uitvoeren indien nodig.
Implantaatplaatsing Chirurg plaatst het implantaat in het kaakbot tijdens een operatie, waarna de plaatsing wordt genezen.
Genezing Het bot groeit rondom het implantaat (osseointegratie), wat enkele maanden kan duren.
Opbouw Een kroon, brug of prothese wordt op het implantaat geplaatst na volledige genezing.
Nazorg Regelmatige controles en goede mondhygiëne zijn essentieel voor het onderhoud van het implantaat.

Bezoek regelmatig de mondhygiënist met een implantaat

Ook al zijn implantaten natuurlijk geen echte tanden, ze hebben wel dezelfde dagelijkse optimale zorg nodig. Net als bij natuurlijke tanden ontwikkelt tandplak zich ook op implantaten. Het is daarom zeer belangrijk je implantaten dagelijks te reinigen, net als de rest van je gebit. De mondhygiënist kan je hierbij helpen en de juiste passende middelen adviseren.

Het risico van onvoldoende verzorging van een implantaat is het ontstaan van een ontsteking van de weefsels rondom het implantaat. Het voorstadium hiervan kenmerkt zich door een lichte tandvleesontsteking rondom het implantaat. Wanneer er te lang gewacht wordt met het behandelen van deze tandvleesontsteking, kan het kaakbot waar het implantaat in bevestigd is, aangetast worden. Je loopt dan risico het implantaat te verliezen.
Bij Mondzorg Verstandig hebben we ervaring met het reinigen en controleren van implantaten. Plan een afspraak, we helpen je graag verder!

Hoe lang duurt het herstel van een implantaat?

Het herstel van een implantaat duurt meestal 3 tot 6 maanden. Gedurende deze tijd groeit het kaakbot rondom het implantaat (osseointegratie). Na dit genezingsproces kan de kroon of prothese op het implantaat worden geplaatst. Sneller herstel is mogelijk met goede mondhygiëne en opvolging van de mondhygiënist.

De nazorg na het zetten van een implantaat

  1. Mondhygiëne: Poets voorzichtig rondom het implantaat en gebruik een zachte tandenborstel om irritatie te voorkomen. Flos dagelijks om tandplak te verminderen.
  2. Controle bezoeken: Bezoek je mondhygiënist regelmatig voor controles en professionele reiniging om het implantaat en de omliggende weefsels te monitoren.
  3. Dieet: Vermijd harde of plakkerige voedingsmiddelen gedurende de genezingsperiode om het implantaat niet te beschadigen.
  4. Pijnbeheer: Gebruik voorgeschreven pijnmedicatie of vrij verkrijgbare pijnstillers zoals aanbevolen door je tandarts.
  5. Rookstop: Vermijd roken, omdat dit de genezing kan vertragen en complicaties kan veroorzaken.
  6. Let op symptomen: Meld onmiddellijk eventuele symptomen zoals hevige pijn, zwelling, of bloeding aan je mondhygiënist.

Met of zonder verwijzing

Wij helpen je graag