Bij de allereerste afspraak wordt er, geheel vrijblijvend, tijd genomen voor een kennismaking. Het is dus niet direct zitten op de behandelstoel en mond open. We leggen je alle stappen van de behandeling uit en horen graag wat je wensen zijn. Wees vrij om vragen te stellen.
Als alles is besproken beginnen we met een mondonderzoek. Hierbij onderzoeken we de gezondheid van het tandvlees, (het risico op) gaatjes, de hoeveelheid tandplak en tandsteen en waar het zich bevindt. Hierna kunnen we een diagnose stellen en een passende behandeling opstellen.
We bespreken de diagnose en de behandeling met je. Hieruit volgen (indien nodig) adviezen om je mondgezondheid te verbeteren. Vervolgens wordt gestart met de professionele gebitsreiniging. De duur van de behandeling hangt af van de hoeveelheid tandsteen en tandplak in de mond. Het komt regelmatig voor dat iemand voor het eerst bij de mondhygiënist komt en door zijn hele mond tandsteen heeft, zonder het zelf gezien of gevoeld te hebben. In dit geval is er meer tijd nodig dan voor iemand die al regelmatig naar de mondhygiënist gaat. De duur van de behandeling bepaalt uiteindelijk de kosten voor de behandeling.
Tijdens deze eerste afspraak voert de mondhygiënist een grondige inspectie van je mond uit, inclusief het controleren van je tandvlees, tanden en mondslijmvlies. Soms worden aanvullende diagnostische middelen gebruikt, zoals röntgenfoto’s.
Op basis van deze bevindingen stelt de mondhygiënist een behandelplan op, afgestemd op jouw specifieke behoeften. Dit plan kan verschillende preventieve behandelingen omvatten, zoals gebitsreiniging, fluoridebehandelingen en bijvoorbeeld instructies voor mondhygiëne.
Het behandelplan is maatwerk en wordt in overleg met jou besproken, waarbij jouw wensen en verwachtingen worden meegenomen. Het doel is om je mondgezondheid te optimaliseren en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken, zodat ernstige complicaties kunnen worden voorkomen.
Dat begrijpen we en dat gaan we regelen! Echter is het onze plicht als mondhygiënist je ook te informeren over de staat van je gebit. Wellicht heb je nooit bloedend tandvlees na het poetsen of nooit gevoelige tanden, dit betekent niet dat je mond gezond is of blijft. Het feit dat problemen in de mond op latere leeftijd kunnen opspelen, maakt het onderhouden van je gebit nóg belangrijker.
Zoals hierboven beschreven is er bij de intake ruimte om je wensen te bespreken en vragen te stellen. Geef het vooral aan wat je wel en niet prettig vindt tijdens een behandeling. Hierdoor kunnen we de behandeling uitvoeren zoals jij wenst.
Wil jij graag dat er tijd genomen wordt om je wensen en vragen te bespreken? Heb jij last van angst en wil je dit eerst bespreken met je behandelaar voordat je direct op de behandelstoel moet zitten? Plan je intake bij Mondzorg Verstandig!