Preventie

Preventie

Preventie

Preventie

Het doel van preventie is ervoor te zorgen dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en te beschermen. De mondhygiënist richt zich altijd op preventie. Doordat de mondgezondheid een spiegel is van de algehele gezondheid, is het voor iedereen belangrijk beide zo optimaal mogelijk te houden.

 

De mond

De mond is een orgaan die we veel gebruiken. We gebruiken de mond voor eten, drinken, ademhalen, praten en het is de toegangspoort tot ons spijsverteringstelsel. De mond krijgt dus veel te verduren en met name onze tanden en kiezen. Deze zijn opgebouwd uit een wortel, tandbeen en tandglazuur. Door de wortel lopen bloedvaten en zenuwen. Glazuur is de hardste substantie in het menselijk lichaam. Het bestaat uit een dichte hoeveelheid hydroxyapatietkristallen, waardoor het zelfs sterker is dan menselijk bot. Bij forensische zaken worden tandheelkundige gegevens vaak gebruikt om personen te kunnen identificeren, omdat het gebit onder alle omstandigheden goed behouden blijft.

De tandwortels staan bevestigd in ons kaakbot. Het tandvlees (gingiva) is het zachte weefsel dat de tanden en het kaakbot beschermt. Er is een vaste gingiva, dit deel is bevestigd aan het kaakbot en het gehemelte en een losse gingiva, dit deel gaat over in de wang. De gingiva kan zichzelf vernieuwen, hierdoor biedt het bescherming tegen de 10 miljard bacteriën die in de mond leven.

 

Mondgezondheid

Alle structuren en weefsels in de mond zijn dus zo opgebouwd dat ze zichzelf en elkaar beschermen. Echter is dit niet voldoende om een gebit een leven lang gezond te houden. Er zijn invloeden van binnen- en buitenaf die ervoor kunnen zorgen dat de mondgezondheid slechter wordt.

Invloeden van binnenuit zijn bijvoorbeeld stress, systemische ziekten, zwangerschap. Invloeden van buitenaf zijn bijvoorbeeld voedingsproducten die veel suiker en/of zuur bevatten, tandenknarsen, veelvuldig overgeven, roken en de belangrijkste: een onvoldoende mondhygiëne. Deze factoren kunnen zorgen voor slijtage, gevoeligheid, ontstoken tandvlees, gaatjes, parodontitis (tandvleesziekte waarbij tanden en kiezen kunnen uitvallen), slechte adem en/of vieze smaak of verkleurde tanden.
Je hebt een gezonde mond als je geen van bovenstaande problemen hebt. Vaak is het zo dat wanneer jouw mond gezond is, de kans groot is dat je lichaam ook gezond is.

Met een onvoldoende mondhygiëne wordt bedoeld dat de tandplak, die zich dagelijks op de tanden en kiezen vormt, niet goed dagelijks wordt verwijderd door poetsen en flossen. Tandplak speelt de grootste rol bij het ontstaan van bovenstaande problemen. Zolang een gebit goed wordt onderhouden is de kans op problemen klein.

 

Voor preventie naar Mondzorg Verstandig

Ons doel is voor iedereen een gezonde mond. Wij richten ons dus altijd op preventie. Door de mond te onderzoeken kunnen we signaleren of er problemen zijn, of dat er risico’s zijn op problemen. Hier informeren we je uitgebreid over en als je dat wenst, geven we je adviezen om je mondgezondheid te verbeteren. Uiteraard horen schone en stralende tanden ook bij een gezonde mond. Door het uitvoeren van een gebitsreiniging verwijderen we tandplak en tandsteen en polijsten we de tanden zodat ze glad zijn en stralen.

Alle leeftijden zijn welkom bij Mondzorg Verstandig. Ook preventie voor kinderen is bij ons mogelijk. Wil jij een gezonde mond, frisse adem en geen gaatjes of bloedend tandvlees meer? Maak een afspraak! Heb je een tandartsverzekering? Dan is de kans groot dat je een deel, of de volledige behandeling vergoed krijgt! Check dit bij je zorgverzekering. Kinderen tot en met 17 jaar krijgen alle behandelingen bij de mondhygiënist vergoed.

Met of zonder verwijzing

Wij helpen je graag