Mondhygiënist | tarieven

Mondhygiënist | tarieven

Hoeveel kost behandeling bij de mondhygiënist?


De kosten van een behandeling bij de mondhygiënist kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je (aanvullende)zorgverzekering en de aard van de behandeling. Over het algemeen liggen de kosten voor een bezoek aan de mondhygiënist (zonder verzekering) in Nederland tussen de €47 en de €142 per behandeling.

Bereken de mogelijke kosten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Vul de antwoorden hierboven in om een indicatie te ontvangen voor jouw behandeling.
De mondhygiënist is in Nederland gratis voor kinderen t/m 17 jaar.

Je betaald ongeveer 0

Dit is een indicatie voor jouw behandeling bij de mondhygiënist. Hou er rekening mee dat dit een schatting is waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Wist je dat je bij Mondzorg Verstandig gratis een kennismakingsgesprek kunt inplannen om zo een gerichtere indicatie te ontvangen?

Dit is een indicatie voor jouw behandeling bij de mondhygiënist indien je nog niet het maximaal verzekerde bedrag van dit jaar hebt besteed. Jouw verzerkeraar betaald vervolgens 0 voor jou. Hou er rekening mee dat dit een schatting is waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Wist je dat je bij Mondzorg Verstandig gratis een kennismakingsgesprek kunt inplannen om zo een gerichtere indicatie te ontvangen?

Hier zijn een paar factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten voor een behandeling bij de mondhygiënist:

  1. (Aanvullende)zorgverzekering: Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende tandartsverzekeringen aan als onderdeel van hun verzekeringspakketten. Deze aanvullende verzekeringen kunnen verschillende niveaus van dekking bieden voor tandheelkundige zorg, zoals controles, tandsteen verwijderen en tandheelkundig reinigen. Een veel voorkomende aanvullende  tandartsverzekering is een dekking van 80% van de behandeling t/m €250,- per jaar.
  2. Aard van de behandeling: Een simpele gebitsreiniging kan minder kosten dan een meer ingrijpende behandelingen zoals diepere reiniging of het behandelen van parodontitis.

Indien u verzekerd bent dan regelen de meeste mondhygiënistenpraktijken, waaronder Mondzorg Verstandig, de financiële afhandeling van uw behandeling direct met uw verzekeraar. Kinderen t/m 17 jaar kunnen gratis naar de mondhygiënist.

Wil je van te voren weten hoeveel je behandeling gaat kosten? Maak dan online of telefonisch een afspraak voor een gratis kennismaking en mondonderzoek! Wij nemen dan de tijd om je wensen en vragen te bespreken en controleren je gebit op plaque en tandsteen. Vervolgens kunnen we je een schatting geven over de kosten voor een professionele reiniging van jouw gebit.

Voorbeeld:

Je gaat naar de mondhygiënist voor een reguliere preventieve gebitsreiniging, welke in totaal 40 minuten duurt waarvan er 35 minuten in rekening gebracht worden. Het tarief voor preventieve mondzorg gebitsreiniging M03 is 15,78 per vijf minuten.

  1. Reguliere kosten van de behandeling: 15,78 * 7 = €110,46
  2. De verzekering dekt 80% van de kosten: 80% van €110,46 = €88,37
  3. De eigen bijdrage: 20% van de kosten = 20% van €110,46 = €22,09

Het is belangrijk om te investeren in regelmatige mondhygiënebezoeken, aangezien deze kunnen helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen zoals tandbederf, tandvleesaandoeningen en slechte adem, wat op zijn beurt kan leiden tot lagere tandheelkundige kosten op de lange termijn en een betere algehele gezondheid van de mond.

De (behandel)tarieven in de Mondzorg

In Nederland worden de tarieven voor mondzorg, waaronder die van de mondhygiënisten, vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa is een onafhankelijke toezichthouder die verantwoordelijk is voor het reguleren van de tarieven en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland. Dat betekent dus dat alle mondhygiënisten in Nederland dezelfde tarieven hanteren.

De NZa stelt jaarlijks de tarieven vast voor verschillende tandheelkundige behandelingen en diensten, inclusief die van mondhygiënisten. Deze tarieven worden gepubliceerd in de tariefbeschikking mondzorg:

Tarieven 2024, klik hier voor het officiële rapport van de NZa met de mondzorg tarieven voor 2024.

Bij iedere behandeling hoort een code met een omschrijving wat de prestatie precies inhoudt. Ook op je factuur vind je deze codes terug. Alle codes die we bij Mondzorg Verstandig gebruiken staan in de tabel hieronder. Bij elke mond horen andere codes. Er word grofweg verschil gemaakt tussen de M- en T codes.

De M codes (preventieve zorg) worden gebruikt bij mensen zonder ernstige tandvleesproblemen. T codes (parodontale zorg) worden gebruikt bij mensen met ernstige tandvleesontsteking.

Bij Mondzorg Verstandig zijn we transparant over kosten. We vertellen je welke codes bij jouw gebit horen en welke kosten hier aan verbonden zijn. 
De onderstaande tarieven gelden voor 2024.

Consultatie en diagnostiek (C)
Code
Omschrijving
Prijs
C014
Pocketregistratie
€ 42,24
C015
Parodontiumregistratie
€ 84,48
C010
Schriftelijke medische anamnese
€ 26,75
C003
Consult, niet zijnde een periodieke controle
€ 26,75
Preventieve Mondzorg (M)
Code
Omschrijving
Prijs
M01
Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 minuten
€ 15,78
M02
Consult voor evaluatie van preventie, per 5 minuten
€ 15,78
M03
Gebitsreiniging, per 5 minuten
€ 15,78
M30
M30 Behandeling van gevoelige tandhalzen en (preventief) toedienen medicatie
€ 7,04
M40
Fluoridebehandeling
€ 17,60
Tandvleesbehandelingen (T)
Code
Omschrijving
Prijs
T012*
Onderzoek van het tandvlees met parodontium status
€ 204,16
T021
Grondig reinigen wortel, complex
€ 38,02
T022
Grondig reinigen wortel, standaard
€ 28,16
T032**
Evaluatie initiële behandeling/chirurgie of herbeoordeling met parodontiumstatus
€ 126,72
T042
Consult parodontale nazorg
€ 107,01
T043
Uitgebreid consult parodontale nazorg
€ 142,21
T161
Bacteriologisch onderzoek ten behoeve van tandvleesontsteking
€ 49,28

*Mondzorg Verstandig hanteert het tarief afhankelijk van het aantal gebitselementen met een maximum van € 150,00 voor de code T012

**Mondzorg Verstandig hanteert het tarief afhankelijk van het aantal gebitselementen met een maximum van € 150,00 voor de code T032

Met of zonder verwijzing

Wij helpen je graag