Angst bij de mondhygiënist

Angst bij de mondhygiënist

Angst bij de mondhygiënist

Angst voor de tandarts en mondhygiënist is, helaas, iets wat veel voorkomt. Deze tandartsangst is vaak voortgekomen uit een nare of traumatische ervaring bij een eerder bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. Vroeger werd op een heel andere manier gewerkt dan nu. Dat is maar goed ook, want een behandeling kon vaak pijnlijk zijn, omdat er grovere apparatuur werd gebruikt en vaak zonder verdoving. Ook was er vroeger minder kennis over hoe en waarom je je gebit schoon moet houden.
Ook de apparatuur die de mondhygiënist gebruikt was anders. Het ultrasone handstuk dat werd gebruikt om tandsteen te verwijderen had een grof trillende tip, die hoge tonen maakte en hard op het glazuur trilde. Ook werd deze tip gekoeld met koud water, wat voor mensen met gevoelige tanden uiteraard niet prettig was.
Gelukkig zijn deze ultrasone handstukken verder doorontwikkeld en hebben ze zelfs een zogenaamde ‘no-pain’ technologie. Hierbij zijn de trillingen van de tip geminimaliseerd en pas wanneer de tip in contact komt met een ruw oppervlak, tandsteen dus, trilt hij om het tandsteen te verwijderen. Bovendien wordt er verwarmd water gebruikt. Dit zorgt voor een veel prettigere ervaring.
Naast het ultrasoon verwijderen van tandsteen wordt ook handmatig tandsteen verwijderd. De ene kies is beter bereikbaar met het ultrasone handstuk en de andere kies is handmatig beter bereikbaar.
Kortom, de behandelingen bij de tandarts en mondhygiënist worden steeds comfortabeler.

 

Wat kun je zelf doen tegen tandartsangst?

Misschien is je eerste gedachte om juist de tandarts of mondhygiënist te vermijden. Echter werkt dit niet in je voordeel. Dat je misschien nergens last van hebt wil niet zeggen dat je een gezonde en probleemloze mond hebt. Door de tandarts te vermijden loop je het risico om voor langere tijd met bijvoorbeeld een gaatje rond te lopen die op een gegeven moment zo is uitgebreid dat je er pijn aan kunt krijgen.
Het is daarom raadzaam je gebit zelf zo goed mogelijk te verzorgen. Poets je gebit twee keer per dag en gebruik een keer per dag een tandenstoker of een rager om tussen je tanden te reinigen. Houd rekening met het drinken of eten van zuren of zoete producten en weet dat roken niet bevorderlijk is voor je mondgezondheid.
Wanneer je in de behandelstoel ligt geef je in feite een stukje ‘controle’ weg aan je tandarts of mondhygiënist. Dat kan best eng zijn, omdat je niet weet wat er precies gaat gebeuren en hoe de behandeling voelt. Het is dan erg fijn om een behandelaar te hebben die je goed informeert alvorens de behandeling en waar je een ‘klik’ mee hebt. Dit zorgt voor meer vertrouwen in de behandelaar en minder angst.

 

Wat doet Mondzorg Verstandig met tandartsangst?

Bij Mondzorg Verstandig kun je terecht voor een zo prettig mogelijke behandeling en kun je je angst bespreekbaar maken. Ik ben mij ervan bewust dat een bezoek aan de mondhygiënist best spannend kan zijn, zeker omdat we elkaar nog niet eerder hebben ontmoet! Daarom vind ik het belangrijk om tijdens een eerste afspraak de tijd te nemen om kennis te maken en jouw angst of spanning te bespreken. Ik hoor graag wat jouw wensen zijn betreffende de uitvoering van de behandeling. Graag neem ik de tijd voor je en leg duidelijk alle stappen van de behandeling uit.

Ik vind het belangrijk dat jouw behandeling zo comfortabel mogelijk verloopt. Daarom werk ik met de nieuwste apparatuur. Ik maak gebruik van het nieuwe ultrasone handstuk met verwarmd water, zoals hierboven omschreven. Ook maak ik gebruik van de ‘airflow’, wat vergelijkbaar is met een kleine drukreiniger, om de tanden mee te polijsten. Ook de airflow heeft verwarmd water waardoor een gebitsreiniging niet vervelend hoeft te zijn voor mensen met gevoelige tanden.

Heb je last van angst voor de tandarts of mondhygiënist? Maak een afspraak, dan kunnen we je angst bespreken en hopelijk verminderen.