Mondhygiënist: Gezonde mond

Gezonde mond

De mond

De mond is een orgaan die we veel gebruiken. We gebruiken de mond voor eten, drinken, ademhalen, praten en het is de toegangspoort tot ons spijsverteringstelsel. De mond krijgt dus veel te verduren en met name onze tanden en kiezen. Deze zijn opgebouwd uit een wortel, tandbeen en tandglazuur. Door de wortel lopen bloedvaten en zenuwen. Glazuur is de hardste substantie in het menselijk lichaam. Het bestaat uit een dichte hoeveelheid hydroxyapatietkristallen, waardoor het zelfs sterker is dan menselijk bot. Bij forensische zaken worden tandheelkundige gegevens vaak gebruikt om personen te kunnen identificeren, omdat het gebit onder alle omstandigheden goed behouden blijft.

De tandwortels staan bevestigd in ons kaakbot. Het tandvlees (gingiva) is het zachte weefsel dat de tanden en het kaakbot beschermt. Er is een vaste gingiva, dit deel is bevestigd aan het kaakbot en het gehemelte en een losse gingiva, dit deel gaat over in de wang. De gingiva kan zichzelf vernieuwen, hierdoor biedt het bescherming tegen de 10 miljard bacteriën die in de mond leven.

Mondgezondheid

Alle structuren en weefsels in de mond zijn dus zo opgebouwd dat ze zichzelf en elkaar beschermen. Echter is dit niet voldoende om een gebit een leven lang gezond te houden. Er zijn invloeden van binnen- en buitenaf die ervoor kunnen zorgen dat de mondgezondheid slechter wordt.

Invloeden van binnenuit zijn bijvoorbeeld stress, systemische ziekten, zwangerschap. Invloeden van buitenaf zijn bijvoorbeeld voedingsproducten die veel suiker en/of zuur bevatten, tandenknarsen, veelvuldig overgeven, roken en de belangrijkste: een onvoldoende mondhygiëne. Deze factoren kunnen zorgen voor slijtage, gevoeligheid, ontstoken tandvlees, gaatjes, parodontitis (tandvleesziekte waarbij tanden en kiezen kunnen uitvallen), slechte adem en/of vieze smaak of verkleurde tanden.
Je hebt een gezonde mond als je geen van bovenstaande problemen hebt. Vaak is het zo dat wanneer jouw mond gezond is, de kans groot is dat je lichaam ook gezond is.

Met een onvoldoende mondhygiëne wordt bedoeld dat de tandplak, die zich dagelijks op de tanden en kiezen vormt, niet goed dagelijks wordt verwijderd door poetsen en flossen. Tandplak speelt de grootste rol bij het ontstaan van bovenstaande problemen. Zolang een gebit goed wordt onderhouden is de kans op problemen klein.

Hoe ziet een gezonde mond eruit?

  1. Tanden:

    • Kleur: Tanden zijn wit of licht geelachtig en hebben een glanzend, schoon oppervlak zonder vlekken of aanslag.
    • Vorm: Tanden zijn recht en gelijkmatig zonder zichtbare putjes, gaten of scheuren.
  2. Tandvlees:

    • Kleur: Tandvlees is lichtroze en gelijkmatig van kleur. Het mag niet rood, gezwollen of pijnlijk zijn.
    • Textuur: Het tandvlees is stevig en hecht goed aan de tanden zonder tekenen van bloedingen bij het poetsen of flossen.
  3. Mondslijmvlies:

    • Kleur: Het slijmvlies is lichtroze en gelijkmatig van kleur zonder witte of rode vlekken.
    • Textuur: Het slijmvlies is glad en vrij van zweren of irritaties.
  4. Adem:

    • Fris: De adem is aangenaam en vrij van een slechte geur, wat wijst op een goede mondhygiëne.
  5. Functie:

    • Geen pijn: Er is geen pijn of ongemak bij het kauwen, bijten of tijdens het poetsen.
    • Normale speekselproductie: Er is een normale hoeveelheid speeksel die helpt bij het reinigen van de mond en het neutraliseren van zuren.

9 tips voor een gezonde mond

  • Poets twee keer per dag: Gebruik fluoride tandpasta en poets gedurende 2 minuten ‘s ochtends en ‘s avonds.

  • Flos dagelijks: Verwijder tandplak en voedselresten tussen de tanden en onder het tandvlees met floss of een interdentaal borsteltje.

  • Eet gezond: Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. Eet in plaats daarvan vezelrijke groenten en fruit die helpen bij het reinigen van de tanden.

  • Drink veel water: Hydratatie helpt speekselproductie, wat essentieel is voor het spoelen van voedselresten en het neutraliseren van zuren.

  • Vermijd roken: Tabaksproducten kunnen tandvleesziekten en tandbederf veroorzaken en leiden tot een slechte adem.

  • Gebruik een mondgezonde dieet: Voeg calcium- en vitamine D-rijke voedingsmiddelen toe aan je dieet voor sterke tanden en tandvlees.

  • Vervang je tandenborstel regelmatig: Gebruik een zachte borstel en vervang deze elke 3-4 maanden of eerder bij versleten haren.

  • Bezoek regelmatig de tandarts: Plan elk halfjaar een controle en professionele reiniging om problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

  • Gebruik beschermende maatregelen: Draag een gebitsbeschermer bij sporten om tandletsel te voorkomen.