Misschien herken je het wel, na het tandenpoetsen spuug je de tandpasta uit en zie je dat er bloed bij zit. Te hard gepoetst misschien? Of is je tandvlees ontstoken?
Eerst is het goed te weten hoe bloedend tandvlees ontstaat. Tandplak is een plakkerig laagje dat bestaat uit bacteriën. De vorming van dit laagje is een voortdurend proces. Wanneer de laag tandplak zich voor langere tijd kan ontwikkelen kunnen slechte bacteriën de overhand nemen. Er treedt een ontstekingsreactie op van het tandvlees. We noemen deze ontsteking gingivitis.
Bloedend tandvlees (gingivitis) herkennen
Je kunt gingivitis niet altijd makkelijk herkennen. Het kenmerkt zich door het roder kleuren van het tandvlees, zwelling en het gemakkelijk bloeden bij aanraken. Ook verliest het tandvlees zijn stevigheid, het gaat losser rond de tanden en kiezen liggen. Hierdoor kan het tandvlees het glazuur, de tandwortel en het kaakbot minder goed beschermen. Wanneer je geen bloedend tandvlees hebt na bijvoorbeeld poetsen of stoken, wil dit niet zeggen dat het tandvlees gezond is. Een mondhygiënist kan dit het beste voor je onderzoeken.
Wat moet je doen bij bloedend tandvlees?
Bij bloedend tandvlees moet je eerst je mondhygiëne verbeteren: poets zachtjes twee keer per dag met fluoride tandpasta en gebruik dagelijks floss of interdentaal borsteltjes. Spoel met een antibacterieel mondwater en vermijd harde of irriterende voedingsmiddelen. Maak een afspraak met je mondhygiënist om de oorzaak te onderzoeken en professionele gebitsreiniging te overwegen.
Behandeling van bloedend tandvlees (gingivitis)
De mondhygiënist spoort gingivitis op door met een sonde je tandvlees te onderzoeken en af te tasten. Hij/zij bekijkt of er bloeding optreedt, hoe de stevigheid van het tandvlees is en hoe diep de ruimte tussen de tand en tandvlees is. Ook wordt onderzocht of en waar tandplak en tandsteen aanwezig is.
Vaak is het nodig om je gebit te laten reinigen als eerste stap voor het verhelpen van de gingivitis. In principe moeten al je tandoppervlakken zo glad mogelijk zijn, zodat plak zich moeilijk kan hechten. Als het vervolgens lukt om je gebit schoon te houden door grondig poetsen en stoken, kan je tandvlees weer gezond worden.
Is bloedend tandvlees gevaarlijk?
Ja, bloedend tandvlees kan gevaarlijk zijn. Het is vaak een teken van tandvleesontsteking (gingivitis) of een ernstigere aandoening zoals parodontitis. Onbehandeld kan dit leiden tot verlies van tandweefsel, kaakproblemen en zelfs tandverlies. Het kan ook wijzen op andere gezondheidsproblemen, zoals bloedingsstoornissen of systemische aandoeningen. Vroege behandeling en goede mondhygiëne zijn cruciaal om verdere complicaties te voorkomen.
Hoe lang duurt bloedend tandvlees en kan het genezen?
Bloedend tandvlees kan variëren in duur afhankelijk van de oorzaak. Bij beginnende tandvleesontsteking kan het enkele dagen tot weken aanhouden als de oorzaak niet wordt aangepakt. Met goede mondhygiëne en tandheelkundige behandeling kan het bloedend tandvlees meestal genezen binnen enkele weken. Als het een symptoom van een ernstigere aandoening zoals parodontitis is, kan het langer duren en zijn mogelijk intensievere behandelingen nodig.
De oorzaken van bloedend tandvlees
Oorzaak | Uitleg |
---|---|
Gingivitis | Vroege tandvleesontsteking veroorzaakt door opbouw van tandplak en tandsteen. |
Parodontitis | Ernstigere vorm van tandvleesontsteking die kan leiden tot verlies van tandweefsel en botstructuur. |
Onjuiste poetsmethode | Te hard poetsen of het gebruik van een harde tandenborstel kan het tandvlees beschadigen. |
Ontbrekende tandhygiëne | Onvoldoende poetsen en flossen leidt tot tandplak en tandsteen, wat ontsteking veroorzaakt. |
Hormoonveranderingen | Veranderingen door zwangerschap, menstruatie of hormonale anticonceptie kunnen het tandvlees beïnvloeden. |
Gezondheidsproblemen | Sommige ziekten, zoals diabetes of bloedingsstoornissen, kunnen bloedend tandvlees veroorzaken. |
Medicijnen | Bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen leiden tot tandvleesproblemen. |
Gezond tandvlees
Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet bij aanraken. Twijfel je over de gezondheid van je tandvlees? Laat dit onderzoeken bij Mondzorg Verstandig en maak een afspraak.
Bloedend Tandvlees voorkomen
- Zorg voor een goede mondhygiëne door regelmatig tandenpoetsen, flossen en gebruik van mondspoeling.
- Bezoek regelmatig uw tandarts voor controle en professionele reiniging.
- Vermijd roken, aangezien dit het risico op tandvleesproblemen kan verhogen.
- Eet een uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten en volle granen, en beperk suikerhoudende snacks en dranken.
In conclusie is bloedend tandvlees vaak een teken van tandvleesontsteking of andere onderliggende tandheelkundige problemen. Het is belangrijk om dit probleem serieus te nemen en stappen te ondernemen om het te behandelen en te voorkomen door middel van goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige zorg.