Diabetes

Diabetes-mondhygiënist

Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Niet iedereen die diabetes heeft, weet dit direct. Het is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Diabetes is een chronische ziekte. Mensen met diabetes hebben grotere kans op problemen in hun gebit.

Wat doet diabetes met je tanden?

Waarom is een goede mondverzorging voor iemand met diabetes extra belangrijk? Diabetes kan verschillende effecten hebben op je tanden en mondgezondheid:

  1. Verhoogd risico van tandvleesontsteking: Diabetes kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor tandvleesontsteking (gingivitis) en parodontitis door verhoogde bloedsuikerspiegels die de mondbacteriën bevorderen.
  2. Droge mond: Hoge bloedsuiker kan leiden tot een droge mond, wat het risico op tandbederf en infecties verhoogt.
  3. Langzaam genezen wonden: Diabetes kan de genezing van mondwonden en -infecties vertragen, waardoor tandvleesproblemen langer aanhouden.
  4. Smaakveranderingen: Hoge bloedsuikers kunnen smaakveranderingen veroorzaken, wat kan bijdragen aan verminderde eetlust of mondgezondheidsproblemen.
  5. Tandbederf: Verhoogde suikerconcentraties in de speeksel kunnen tandbederf bevorderen door de groei van gaatjes (cariës) veroorzakende bacteriën.

Het is belangrijk voor mensen met diabetes om hun mondgezondheid goed te monitoren en regelmatig tandartsbezoeken in te plannen om deze problemen te voorkomen of te beheersen.

Gevolgen van diabetes op de mondgezondheid

Wanneer je bloedsuiker te hoog is wil je lichaam de suiker snel afvoeren. Dit doet je lichaam via urine, je gaat dus veel plassen en verliest vocht. Door te weinig vocht neemt de functie van de speekselklieren af. Je maakt dus minder makkelijk speeksel aan en krijgt een drogere mond (xerostomie). Ook het gebruik van medicatie kan een droge mond verergeren.
Ons speeksel heeft een beschermende werking op het gebit. Wanneer er minder speeksel is, is er meer kans op het krijgen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Ook kan sneller erosie van het glazuur optreden bij een droge mond. Tevens kan door de verminderde afweer een schimmelinfectie gemakkelijker optreden.

Een te hoog suikergehalte kan leiden tot vernauwing en verharding van de bloedvaten, hierdoor is er  minder doorbloeding van het lichaam en minder afweer. Het tandvlees kan daardoor minder goed genezen als het ontstoken is. Het gevolg van de ontsteking is weer een hoger bloedsuiker.

Waarom heb je een droge mond bij diabetes?

Bij diabetes kan een droge mond ontstaan door hoge bloedsuikerwaarden, die de speekselproductie verminderen. Dit komt omdat het lichaam extra vocht gebruikt om overtollige suiker uit te scheiden, wat leidt tot uitdroging. Een droge mond verhoogt het risico op tandbederf, tandvleesontstekingen en infecties, omdat speeksel helpt bij het beschermen van de tanden en het bevorderen van een gezonde mondflora.

Verdoven bij de mondhygiënist met diabetes – Hou hier rekening mee

Bij een mondhygiënist kan het nodig zijn om verdoving te gebruiken, vooral bij ingrijpende behandelingen. Voor mensen met diabetes is het belangrijk om rekening te houden dat je bloedsuikerspiegel goed gereguleerd is voordat je een behandeling ondergaat, omdat hoge of lage suikerspiegel reacties op verdovingen kunnen beïnvloeden. Informeer daarnaast je mondhygiënist over je diabetes en eventuele medicatie, zodat zij de verdoving en behandeling kunnen aanpassen aan jouw situatie.

Mondzorg bij diabetes

Een goede mondgezondheid is voor diabetici dus extra belangrijk. Het voorkómen van en behandelen van tandvleesontstekingen kan helpen bij het onder controle krijgen van de bloedsuikerwaarden. Door parodontitis te behandelen vermindert de ontsteking. Hierdoor neemt de insulinebehoefte af en levert dit een verbetering van de bloedsuikerwaarden op. Bij Mondzorg Verstandig willen we je hier graag bij helpen! We zorgen voor verbetering van je mondgezondheid en we begeleiden je hier graag bij! Maak een afspraak.