Diabetes

digitaal apparaat om diabetes mee te meten naast medicijnen en pen

Diabetes

Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Niet iedereen die diabetes heeft, weet dit direct. Het is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Diabetes is een chronische ziekte. Mensen met diabetes hebben grotere kans op problemen in hun gebit.

 

Gevolgen op de mondgezondheid

Wanneer je bloedsuiker te hoog is wil je lichaam de suiker snel afvoeren. Dit doet je lichaam via urine, je gaat dus veel plassen en verliest vocht. Door te weinig vocht neemt de functie van de speekselklieren af. Je maakt dus minder makkelijk speeksel aan en krijgt een drogere mond (xerostomie). Ook het gebruik van medicatie kan een droge mond verergeren.
Ons speeksel heeft een beschermende werking op het gebit. Wanneer er minder speeksel is, is er meer kans op het krijgen van gaatjes en tandvleesontstekingen. Ook kan sneller erosie van het glazuur optreden bij een droge mond. Tevens kan door de verminderde afweer een schimmelinfectie gemakkelijker optreden.

Een te hoog suikergehalte kan leiden tot vernauwing en verharding van de bloedvaten, hierdoor is er  minder doorbloeding van het lichaam en minder afweer. Het tandvlees kan daardoor minder goed genezen als het ontstoken is. Het gevolg van de ontsteking is weer een hoger bloedsuiker.

 

Bezoek regelmatig de mondhygiënist

Een goede mondgezondheid is voor diabetici dus extra belangrijk. Het voorkómen van en behandelen van tandvleesontstekingen kan helpen bij het onder controle krijgen van de bloedsuikerwaarden. Door parodontitis te behandelen vermindert de ontsteking. Hierdoor neemt de insulinebehoefte af en levert dit een verbetering van de bloedsuikerwaarden op. Bij Mondzorg Verstandig willen we je hier graag bij helpen! We zorgen voor verbetering van je mondgezondheid en we begeleiden je hier graag bij! Maak een afspraak.