Orthodontie

Demonstratie kaakjes met orthodontie

Orthodontie

Tegenwoordig is men veel meer bezig met uiterlijke verzorging dan voorheen. Witte en rechte tanden worden ook steeds populairder. Orthodontie wordt daarom steeds vaker gekozen, ook op latere leeftijd. Tegenwoordig bestaan er zelfs onzichtbare beugels die erg effectief zijn.
Naast het esthetisch aspect is orthodontie ook bedoeld om de functie van de gebit optimaal te krijgen. Als bijvoorbeeld je onderkaak te ver naar voren staat, kan het zijn dat je voortanden teveel druk krijgen bij het kauwen of praten. Dit kan slijtage van de voortanden opleveren. Of als je kiezen niet goed op elkaar staan, wordt de druk die vrij komt bij het kauwen verkeerd verdeeld en kan er sneller slijtage ontstaan.
Daarnaast is het ‘recht zetten’ van de tanden en kiezen door middel van orthodontie ook bedoeld om je gebit beter schoon te kunnen houden. Als je kiezen dusdanig dicht op elkaar staan, of ze staan erg naar binnen gekanteld, kun je er nauwelijks bij met een tandenborstel of tandenstoker. Orthodontie kan dan uitkomst bieden en zorgen dat je na de behandeling gemakkelijker kunt poetsen en stoken.

 

Gaatjes door je beugel

Grondig tandenpoetsen is soms een hele opgave om consequent twee keer per dag te doen. Orthodontie bemoeilijkt het tandenpoetsen. Wanneer er een vaste beugel wordt geplaatst, bijvoorbeeld brackets, wordt het poetsen een stuk moelijker. Rondom de brackets en achter de draden kunnen veel etensresten en tandplak achterblijven. Het risico op gaatjes is daardoor bij brackets groot. Er kunnen zich gaatjes rondom de brackets ontwikkelen. Dit lijken op witte vlekjes (white spots). Wanneer de beugel wordt verwijderd, blijft er een afdruk van de bracket zichtbaar.

Natuurlijk is een van de doelen van een beugel om je tanden en kiezen netjes recht in de rij te krijgen. Het zou zonde zijn om deze ‘white spots’ als resultaat te hebben. Wees daarom extra alert op je mondhygiëne wanneer jij een beugel hebt. Het grondig poetsen met tandpasta met fluoride is hierbij de basis.

 

Naar de mondhygiënist met je beugel

Bij Mondzorg Verstandig kun je terecht voor het reinigen van je gebit en je beugel. Wij maken hiervoor gebruik van de airflow. Dit is een kleine drukreiniger waarmee we het gebit en de beugel kunnen reinigen. Door de tandplak eerst een kleur te geven, kan het vervolgens gemakkelijk worden verwijderd met de airflow. Het resultaat: super schone tanden en een super schone beugel. Wil jij ook af van die etensresten en tandplak waar je door je beugel moeilijk bij komt? Maak een afspraak!