Roken en mondgezondheid

Roken en mondgezondheid

Roken-en-mondgezondheid

Er is veel onderzoek gedaan naar de risico´s van roken op de mondgezondheid. Wetenschappelijk staat vast dat er een duidelijk verband bestaat tussen roken en tandvleesproblemen. Rokers zijn veel vatbaarder voor tandvleesproblemen en ontwikkelen deze op jongere leeftijd dan niet-rokers.

Wat doet roken met je mond?

Roken heeft meerdere schadelijke effecten op je mondgezondheid:
  1. Tandvleesproblemen: Roken verhoogt het risico op tandvleesontsteking (gingivitis) en ernstige tandvleesziekten (parodontitis), wat kan leiden tot tandverlies.
  2. Tandbederf: Het bevordert tandplak en tandsteenopbouw, wat het risico op gaatjes vergroot.
  3. Slechte adem: Roken veroorzaakt een aanhoudende slechte adem en kan de mondflora verstoren.
  4. Kanker: Verhoogt het risico op mond- en keelholtekanker.
  5. Kleurverandering: Verkleurt tanden en kan leiden tot verkleuring van het tandvlees.
  6. Vertraagde genezing: Beperkt het vermogen van het mondweefsel om te genezen na een operatie of letsel.

Hoe snel herstelt tandvlees na stoppen met roken?

Na stoppen met roken begint het tandvlees vaak binnen enkele weken tot maanden te herstellen. De snelheid van herstel hangt af van de ernst van eerdere schade, de algehele mondgezondheid en de kwaliteit van de mondverzorging na het stoppen. Tandvleesontsteking kan verbeteren, en de mondflora en genezingsprocessen worden vaak weer normaal.

Voordelen van het niet roken voor je mond

 
Voordeel Uitleg
Verbeterde mondgezondheid Vermindert het risico op tandvleesontsteking en parodontitis.
Gezonder tandvlees Sneller herstel van tandvlees na behandeling of letsel.
Verminderde tandverkleuring Voorkomt gele of bruine vlekken op de tanden.
Frissere adem Vermindert slechte adem die door roken kan ontstaan.
Verlaagd risico op mondkanker Minimaliseert het risico op het ontwikkelen van mond- en keelholtekanker.
Betere mondflora Herstelt een gezonde balans van bacteriën in de mond.

Schadelijke stoffen

Tijdens het roken komen allerlei schadelijke stoffen vrij, waaronder teer en nicotine. Teer is een zeer schadelijke stof en speelt de grootste rol bij het ontstaan van kanker als gevolg van roken. De nicotine komt snel in de bloedbaan terecht en heeft een direct effect op het lichaam. Het vernauwt de bloedvaten en versnelt de hartslag. Hierdoor verhoogt de bloeddruk en neemt de activiteit van de afweercellen in het bloed af.

Onzichtbare tandvleesontsteking

Tandplak en tandsteen vormt zich sneller bij rokers. Dit in combinatie met een verminderd afweervermogen maakt dat het tandvlees daardoor sneller ontstoken raakt. We weten dat bloedend tandvlees een duidelijke aanwijzing is op een tandvleesontsteking, maar dit geldt alleen voor niet-rokers. Doordat nicotine de bloedvaten vernauwt, is er nauwelijks doorbloeding meer in het tandvlees. Het is hierdoor vatbaarder voor tandplak. Een roker met ontstoken tandvlees, zal doorgaans geen bloedend tandvlees hebben. Daarom is deze ontsteking vaak moeilijk te ontdekken.

Verliezen van tanden kiezen

De tandvleesontsteking bij rokers wordt vaak niet op tijd ontdekt. De ontsteking kan zich dus uitbreiden naar het kaakbot en de steunweefsels van de tanden en kiezen. Het risico op parodontitis is daarom groter. Wanneer er een behandeling voor parodontitis wordt ingezet bij rokers, slaat dit soms niet aan of is de genezing matig.

Stoppen met roken en mondgezondheid

Al na gemiddeld vier weken stoppen met roken is dit zichtbaar in je mond. De conditie van het tandvlees wordt beter en een behandeling voor parodontitis zal een beter resultaat geven. Doordat het tandvlees na het stoppen weer beter wordt doorbloed, kan het bloeden van het tandvlees toenemen. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat dit probleem weer verdwijnt. Een andere suggestie is om je tanden te bleken zodat je een wittere uitstraling krijgt. Doordat je je witte tanden wilt behouden kan dit motiveren tijdens het stoppen met roken.

 

Mondproblemen (paradontitis) na het stoppen met roken

Na het stoppen met roken kunnen sommige mensen tijdelijke mondproblemen ervaren, zoals parodontitis. De problemen die kunnen optreden zijn:

  1. Ontstoken tandvlees: Het tandvlees kan tijdelijk gevoeliger zijn, vooral als er voorafgaande schade door roken was.
  2. Verhoogde tandplak: Het tandvlees kan reageren op veranderingen in de mondflora na het stoppen met roken.
  3. Genezing: Het herstel van beschadigd tandvlees kan tijdelijk ongemak of symptomen van parodontitis veroorzaken, maar dit is meestal een teken van verbetering.
Mondkanker door roken

Roken verhoogt aanzienlijk het risico op mondkanker. Hier zijn enkele belangrijke punten:

  1. Verhoogd risico: Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van mondkanker, inclusief lip-, tong-, wang- en keelholtekanker.
  2. Carcinogene stoffen: Tabaksrook bevat carcinogenen die de cellen in de mondholte beschadigen, wat kan leiden tot kwaadaardige veranderingen.
  3. Vroeg stadium: In een vroeg stadium kunnen symptomen zoals zweren, vlekken of zwellingen in de mond verschijnen, die niet genezen.
  4. Preventie en detectie: Regelmatige tandartscontroles zijn cruciaal voor het vroegtijdig opsporen van afwijkingen en het voorkomen van kanker. Het stoppen met roken kan het risico op mondkanker aanzienlijk verminderen.
  5. Behandeling: Vroegtijdige detectie en behandeling verbeteren de prognose en overlevingskansen bij mondkanker.
Rokers hebben meer tandsteen en tandplak dan niet-rokers
Rokers hebben vaak meer tandsteen en tandplak dan niet-rokers. Dit komt door:
  1. Tandplakvorming: Roken bevordert de opbouw van tandplak, een kleverige substantie die zich op de tanden vormt en kan leiden tot tandsteen als het niet regelmatig wordt verwijderd.
  2. Tandsteenopbouw: Roken draagt bij aan de ophoping van tandsteen, dat moeilijker te verwijderen is met gewone mondhygiëne en professionele reiniging vereist.
  3. Verminderde speekselproductie: Roken kan de speekselproductie verminderen, waardoor het moeilijker wordt om de mond zelfreinigend te houden.
  4. Veranderde mondflora: De samenstelling van de mondbacteriën kan veranderen door roken, wat de tandplakvorming kan bevorderen.
Kan de mondhygiënist zien of je af en toe rookt?

Ja, een mondhygiënist kan vaak tekenen van roken herkennen tijdens een mondonderzoek.

Rook je en twijfel over je mondgezondheid? Of heb je door het roken bijvoorbeeld last van een vieze smaak of verkleurde tanden? Wij helpen je graag bij Mondzorg Verstandig!

Maak een afspraak.