Roken en mondgezondheid

Roken en mondgezondheid

rook van sigaret slecht voor mondgezondheid

Roken en mondgezondheid

Er is veel onderzoek gedaan naar de risico´s van roken op de mondgezondheid. Wetenschappelijk staat vast dat er een duidelijk verband bestaat tussen roken en tandvleesproblemen. Rokers zijn veel vatbaarder voor tandvleesproblemen en ontwikkelen deze op jongere leeftijd dan niet-rokers.

 

Schadelijke stoffen

Tijdens het roken komen allerlei schadelijke stoffen vrij, waaronder teer en nicotine. Teer is een zeer schadelijke stof en speelt de grootste rol bij het ontstaan van kanker als gevolg van roken. De nicotine komt snel in de bloedbaan terecht en heeft een direct effect op het lichaam. Het vernauwt de bloedvaten en versnelt de hartslag. Hierdoor verhoogt de bloeddruk en neemt de activiteit van de afweercellen in het bloed af.

 

Onzichtbare tandvleesontsteking

Tandplak en tandsteen vormt zich sneller bij rokers. Dit in combinatie met een verminderd afweervermogen maakt dat het tandvlees daardoor sneller ontstoken raakt. We weten dat bloedend tandvlees een duidelijke aanwijzing is op een tandvleesontsteking, maar dit geldt alleen voor niet-rokers. Doordat nicotine de bloedvaten vernauwt, is er nauwelijks doorbloeding meer in het tandvlees. Het is hierdoor vatbaarder voor tandplak. Een roker met ontstoken tandvlees, zal doorgaans geen bloedend tandvlees hebben. Daarom is deze ontsteking vaak moeilijk te ontdekken.

 

Verliezen van tanden kiezen

De tandvleesontsteking bij rokers wordt vaak niet op tijd ontdekt. De ontsteking kan zich dus uitbreiden naar het kaakbot en de steunweefsels van de tanden en kiezen. Het risico op parodontitis is daarom groter. Wanneer er een behandeling voor parodontitis wordt ingezet bij rokers, slaat dit soms niet aan of is de genezing matig.

 

Stoppen met roken en mondgezondheid

Al na gemiddeld vier weken stoppen met roken is dit zichtbaar in je mond. De conditie van het tandvlees wordt beter en een behandeling voor parodontitis zal een beter resultaat geven. Doordat het tandvlees na het stoppen weer beter wordt doorbloed, kan het bloeden van het tandvlees toenemen. Een goede mondhygiëne zorgt ervoor dat dit probleem weer verdwijnt.

Rook je en twijfel over je mondgezondheid? Of heb je door het roken bijvoorbeeld last van een vieze smaak of verkleurde tanden? Wij helpen je graag bij Mondzorg Verstandig!

Maak een afspraak.