Wat is tandplak

Wat is tandplak

Tandplak (ook wel tandplaque) is een zacht en kleverig laagje. Het bestaat voornamelijk uit etensresten, speeksel en bacteriën die in je mond leven. Er leven ruim 10 miljard bacteriën in de mond, verdeeld over 700 verschillende soorten. Tandplak kun je zelf nauwelijks zien omdat het dezelfde kleur heeft als je tandglazuur. Het vormen van het laagje plak is een voortdurend proces en gebeurt bij ons allemaal. Het heeft dus niet zozeer te maken met wát je eet of drinkt en hoeveel je eet of drinkt. De ene persoon zal echter sneller plak aanmaken dan de ander.

 

Schadelijke plak

Bij een net gereinigde tand zal binnen enkele seconden het eerste laagje beginnen te vormen, we noemen dit laagje ‘pellicle’. In principe is het pellicle niet schadelijk voor het glazuur of het tandvlees. Echter maakt het pellicle het mogelijk voor bacteriën om aan te hechten. Met als gevolg dat het laagje steeds dikker en dikker wordt. De plak wordt dan schadelijk. Bij te lang laten zitten van tandplak loop je risico op gaatjes, tandvleesontsteking, verkleurde tanden, gevoelige tanden of een vieze smaak.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het advies is daarom gegeven om onze tanden twee keer per dag te poetsen. De bedoeling is dus je tanden plak-vrij te maken. Als het je lukt om met een elektrische borstel en bijvoorbeeld een tandenstoker of goed passende rager alle plak op en tussen je tanden te verwijderen, verklein je de kans op bovengenoemde problemen.
Bij het te lang laten zitten van het laagje tandplak, kan het mineraliseren en tandsteen worden.  Net als tandplak kan ook tandsteen zorgen voor een ontsteking aan het tandvlees en bijvoorbeeld een vieze smaak of slechte adem. Tandsteen kan alleen professioneel verwijderd worden.
Ook kunnen de bacteriën in tandplak suikers uit je eten en drinken omzetten in zuren, wat je glazuur kan aantasten. Dit kan gaatjes of erosie als gevolg hebben.

 

Poets ik voldoende?

Eigenlijk kun je nooit met zekerheid zeggen of je voldoende hebt gepoetst. Ook al heb je bijvoorbeeld 5 minuten grondig gepoetst, weet je niet of alle plak van je tanden af is. Een gemiddeld persoon heeft 28 tanden en kiezen. Dit maakt het plak-vrij maken best een klusje.
Maak een afspraak bij Mondzorg Verstandig als je er zeker van wilt zijn dat jouw mondzorgroutine voldoende is om alle tanden plak-vrij te maken. Of voelen je tanden ruw? Grote kans dat dit komt door tandplak. Wij maken je tanden weer glad en stralend door ze te polijsten.