Wat is tandsteen

Wat is tandsteen

tanden van vrouw worden gepolijst

Wat is tandsteen

Tandsteen is tandplak dat hard is geworden. Tandplak zou je met een tandenborstel gemakkelijk van je tand af kunnen poetsen. Tandsteen zit echter dusdanig vast aan het tandoppervlak, dat je het er zelf niet meer af kunt poetsen. Net als tandplak kun je dus ook overal in je gebit tandsteen krijgen. Wanneer het dus niet goed lukt om bijvoorbeeld achter je laatste kies te poetsen, is er een grote kans dat hier tandplak achterblijft en langzaam verandert in tandsteen. Dit duurt enkele dagen. De ene persoon zal het sneller ontwikkelen dan de ander. Dat hangt van verschillende factoren af, bijvoorbeeld, hoe de samenstelling van de bacterieflora is.

Tandsteen kan zich vormen boven het tandvlees, maar kan zich ook vormen onder het tandvlees. Wanneer je tandvlees ontstoken is, ligt het losser om je tanden kiezen. Hierdoor kan plak zich vormen onder je tandvlees en dit kan veranderen in tandsteen. Dit laagje kan zich verder en verder uitbreiden, tot zelfs het kaakbot aangetast kan worden. We spreken bij een ontsteking aan het kaakbot van parodontitis.

 

Voorkomen is beter dan genezen

In principe ga je tandplak niet tegen, dit is een voortdurend proces. Echter kun je tandsteen tegengaan door simpelweg de tandplak te verwijderen. Dit is precisie werk, gezien een gemiddeld mens 28 tanden en kiezen heeft en de plak rondom elke tand aanwezig is. Er zal altijd iets aan tandplak achterblijven, bij bijvoorbeeld een moeilijk bereikbare kies. Bij een professionele gebitsreiniging wordt al het tandsteen en alle tandplak grondig van elke tand en kies verwijderd. Zolang het thuis lukt om zoveel mogelijk plak te verwijderen, zul je minder tandsteen hebben en zal de mondhygiënist jouw gebit makkelijker en sneller kunnen reinigen. Poets daarom grondig en uitgebreid en reinig ook tussen je tanden en kiezen.

Video

 

Heb je last van tandsteen en wil je weer stralend schone tanden? Maak een afspraak en wij helpen je verder!