Het kindergebit

Het kindergebit

Het kindergebit bestaat uit 20 melktanden. Deze zijn net zo kwetsbaar als volwassen tanden. Grondig poetsen van een kindergebit is daarom essentieel. Het gevolg van onvoldoende verzorging heeft nadelige effecten op het volwassengebit. Op de afbeelding is te zien in welke volgorde het melkgebit ontwikkelt.

 

Tandarts Hilversum kinderen 2-4 jaar

0-2 jaar

Tussen de zes en tien maanden komt het eerste melktandje door. Zodra het eerste stukje van het tandje te zien is, is het belangrijk op spelenderwijs te beginnen met poetsen. Je kindje moet wennen aan het gevoel van tandenpoetsen en de smaak van (peuter)tandpasta. Eenmaal per dag het tandvlees rondom het eerste tandje masseren met een klein borsteltje met peutertandpasta, is al voldoende.

 

2-5 jaar

Vanaf twee jaar is het verstandig het ‘tweemaal poetsen per dag’ te introduceren. Het moet ‘gewoon’ zijn voor kinderen en horen bij de dagelijkse routine.
Het melkgebit is compleet bij ongeveer drie jaar. Het bestaat uit 20 ‘melkelementen’. Vanaf deze leeftijd kun je je kindje laten wennen aan een elektrische tandenborstel met een klein kinder-opzetborsteltje. Het zal in het begin zeker vreemd voelen vanwege de trillingen en geluiden van de elektrische borstel, maar dit went vanzelf.

 

5-10 jaar

Wanneer kinderen ongeveer vijf á zes jaar oud zijn, breekt achter de laatste melkkies de eerste volwassenkies door. Omdat deze net pas doorkomt, is hij bijna niet te zien. Wel is het van belang dat deze wordt meegenomen met de poetsroutine, want hier kan veel tandplak ophopen. Leer je kind een vaste poetsvolgorde aan, zodat niks wordt overgeslagen. Een handige volgorde om te onthouden zijn de drie B’s : Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant. Leren goed tanden te poetsen is een proces waar de ouders de belangrijkste rol in hebben.
Het advies is om kinderen tot 10 jaar na te poetsen. Voor deze leeftijd zijn zij motorisch niet vaardig genoeg om dit zelfstandig te doen. Het advies is daarom kinderen tot en met deze leeftijd minimaal eenmaal per dag na te poetsen. Meer adviezen kun je vinden op de pagina van het Ivoren Kruis.

 

Kinderen tot en met 17 jaar gratis!

Bij Mondzorg Verstandig staat preventieve zorg op nummer één. Wij kunnen risico’s op bijvoorbeeld gaatjes en tanderosie signaleren. Wij helpen kinderen op een leuke manier aan betere poetsgewoonten en voedingsgewoonten en daardoor een gezondere mond! Een bezoek aan de mondhygiënist is gratis voor kinderen tot en met 17 jaar.
Maak een afspraak.