Tanderosie bij kinderen

kind tanderosie

Wat is tanderosie?

Slijtage van het glazuur als gevolg van zuren uit eten en drinken, of maagzuur, noemen we tanderosie. Tanderosie bij kinderen en volwassenen is niet makkelijk te herkennen en moeilijk te behandelen. Het proces gaat heel geleidelijk. Tandglazuur is de harde, beschermende buitenlaag van de tanden. Wanneer de glazuurlaag is weggesleten kan ook het onderliggende tandbeen (dentine) oplossen. Dit kan gepaard gaan met pijn. Als weefsels eenmaal zijn weggesleten door erosie komt dit niet meer terug.

Oorzaken van tanderosie bij kinderen

Oorzaak Uitleg
Voeding en dranken Veelvuldig gebruik van zure voedingsmiddelen en dranken zoals frisdrank, citrusvruchten, snoep en sportdranken.
Maagzuur Ziekten zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of frequent braken bij eetstoornissen kunnen maagzuur in de mond brengen en tanderosie veroorzaken.
Slechte speekselproductie Onvoldoende speekselproductie, bijvoorbeeld door medicatie of bepaalde gezondheidsaandoeningen, vermindert de natuurlijke bescherming van de tanden tegen zuren.
Slechte mondhygiëne Onvoldoende mondhygiëne kan bijdragen aan de opbouw van zuren in de mond.

Hoe krijg je tanderosie weg?

Het herstellen van tanderosie is een uitdaging omdat verloren tandglazuur niet opnieuw kan groeien. Toch zijn er verschillende manieren om verdere schade te voorkomen en bestaande schade te behandelen:
Maatregel Uitleg
Dieetveranderingen Vermijd of beperk de inname van zure voedingsmiddelen en dranken zoals frisdrank, citrusvruchten, wijn en sportdranken. Drink deze met een rietje om contact met de tanden te minimaliseren.
Goede mondhygiëne Poets je tanden twee keer per dag met een zachte tandenborstel en fluoridehoudende tandpasta. Vermijd direct poetsen na het eten van zure voeding; wacht minimaal 30 minuten.
Speekselproductie Stimuleer speekselproductie door suikervrije kauwgom te kauwen of speekselvervangers te gebruiken. Drink veel water om de mond vochtig te houden.
Beschermende maatregelen Gebruik een mondspoeling met fluoride en overweeg fluoridebehandelingen bij de mondhygiënist.

Zoet is ook zuur

Onze kinderen verwennen we soms met snoep en frisdrank, we plaatsen deze producten snel in de categorie ‘zoet’. Echter bevatten veel producten ook toegevoegde zuren, deze proef je nauwelijks, omdat de zoete smaak overheerst. Bij de ontwikkeling van tanderosie (en gaatjes) gaat het niet zozeer om hoeveel zure producten op een dag worden ingenomen, maar vooral hoe vaak dit gebeurt. Ook de manier van eten en drinken is van invloed.  Slikt het kind de slok frisdrank meteen door? Of wacht het kind met het doorslikken en bolt het zijn/haar wangen, zodat de frisdrank door de hele mond komt? Nieuwe, blijvende tanden hebben nog geen volledig uitgehard glazuur en zijn daarom extra kwetsbaar voor zuren.

Hoe ziet tanderosie eruit?

Het eerste stadium van tanderosie kan over het algemeen alleen door een mondhygiënist of tandarts herkend worden. De vorm van de tanden kan veranderen en ze krijgen een wat geligere kleur. Als het kind pijn ervaart bij het eten of drinken van koude of zuren voedingsmiddelen, kan dit ook een gevolg zijn van tanderosie.

Hoe kan je tanderosie voorkomen?

Ons speeksel heeft een beschermende werking tegen tanderosie. Het neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Tanderosie bij kinderen kan optreden als het kind de hele dag door zure producten gebruikt. Het speeksel krijgt dan onvoldoende tijd om het zuur te neutraliseren. Het advies is daarom niet meer dan zeven eet- of drinkmomenten op een dag te hebben. Dit zijn bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en vier keer een tussendoortje. Het is bijvoorbeeld beter om een glas frisdrank in een keer op te drinken, dan elke 15 minuten een slokje. Houd ook rekening met fruit, dit bevat ook veel zuur. Natuurlijk is het goed als een kind fruit eet maar beperk het tot tweemaal per dag. Dranken als water, thee en melk zijn neutrale dranken.

Tips voor een gezond kindergebit:

  • Poets zodra het eerste tandje is doorgebroken zorgvuldig met een kindertandenborstel en peutertandpasta
  • Poets vanaf het tweede jaar tweemaal per dag.
  • Stap zo vroeg mogelijk over van een zuigfles op een drinkbeker. Vanaf negen maanden kunnen de meeste kinderen uit een beker leren drinken.
  • Geef geen flesje mee naar bed! Is het echter nodig voor een betere slaap, vul het dan enkel met water.

Wat te doen tegen gele tanden bij je kind?

Het aanpakken van gele tanden bij kinderen vereist een combinatie van goede mondhygiëne, gezonde eet- en drinkgewoonten, regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist en het monitoren van fluoride-inname.

Zit er glazuur op de tanden van een kind?

Ja, kinderen hebben tandglazuur op hun tanden. Tandglazuur is de harde, buitenste laag van de tanden die dient als beschermende barrière tegen tandbederf en slijtage. Het is het sterkste weefsel in het menselijk lichaam en bestaat voornamelijk uit mineralen, voornamelijk calcium en fosfaat. Door goede zorg en regelmatige controles kan het glazuur van de tanden van je kind sterk en gezond blijven, wat essentieel is voor een goede mondgezondheid.

Voeding inzetten als middel tegen tanderosie

Voeding speelt een cruciale rol in het voorkomen en beheersen van tanderosie. De inname van bepaalde voedingsmiddelen en dranken kan de gezondheid van het tandglazuur sterk beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop voeding bijdraagt aan de bescherming tegen tanderosie:

1. Vermijden van zure voedingsmiddelen en dranken

  • Zure dranken zoals frisdrank, vruchtensappen, sportdranken en wijn kunnen het tandglazuur verzwakken en oplossen.
  • Zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en tomaten kunnen ook bijdragen aan tanderosie.
  • Tip: Gebruik een rietje om zure dranken te drinken, zodat ze minder contact maken met de tanden.

2. Matiging van suikerinname

  • Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken bevorderen de groei van bacteriën die zuren produceren en bijdragen aan tandbederf en erosie.
  • Tip: Beperk snoep, gebak, en suikerhoudende dranken. Kies voor suikervrije alternatieven.

3. Gezonde voeding

  • Calciumrijk voedsel zoals melk, kaas en yoghurt helpt het tandglazuur te versterken.
  • Fosfaatrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren dragen ook bij aan de gezondheid van het glazuur.
  • Voedingsmiddelen met vitamine D zoals vette vis en verrijkte producten helpen bij de opname van calcium en fosfaat.

4. Kauwen en speekselproductie

  • Kauwen van suikervrije kauwgom kan speekselproductie stimuleren. Speeksel helpt zuren te neutraliseren en mineralen terug te brengen in het glazuur.
  • Knapperige groenten en fruit zoals wortels, appels en selderij bevorderen speekselproductie en helpen bij het reinigen van de tanden.

5. Hydratatie

  • Drink voldoende water gedurende de dag om de mond gehydrateerd te houden. Water helpt bij het wegspoelen van zuren en voedselresten.
  • Tip: Spoel je mond met water na het eten van zure voedingsmiddelen of dranken om zuren te neutraliseren.

6. Tijdstip van consumptie

  • Het is beter om zure en suikerhoudende voedingsmiddelen tijdens de maaltijd te consumeren in plaats van tussendoor, omdat de verhoogde speekselproductie tijdens maaltijden helpt zuren te neutraliseren.
  • Tip: Vermijd snacken tussen de maaltijden door op zure of suikerhoudende producten.

Kinderen tot en met 17 jaar gratis!

Bij Mondzorg Verstandig staat preventieve zorg op nummer één. Wij kunnen (risico’s op) bijvoorbeeld gaatjes en tanderosie signaleren. Wij helpen kinderen op een leuke manier aan betere poetsgewoonten en voedingsgewoonten en daardoor een gezondere en probleemvrije mond! Een bezoek aan de mondhygiënist is gratis voor kinderen tot en met 17 jaar.
Maak een afspraak.