Tanderosie bij kinderen

Kind eet een grapefruit en krijgt tanderosie

Tanderosie bij kinderen

Slijtage van het glazuur als gevolg van zuren uit eten en drinken, of maagzuur, noemen we tanderosie. Tanderosie bij kinderen en volwassenen is niet makkelijk te herkennen en moeilijk te behandelen. Het proces gaat heel geleidelijk. Wanneer de glazuurlaag is weggesleten kan ook het onderliggende tandbeen (dentine) oplossen. Dit kan gepaard gaan met pijn. Als weefsels eenmaal zijn weggesleten door erosie komt dit niet meer terug.

 

Zoet is ook zuur

Onze kinderen verwennen we soms met snoep en frisdrank, we plaatsen deze producten snel in de categorie ‘zoet’. Echter bevatten veel producten ook toegevoegde zuren, deze proef je nauwelijks, omdat de zoete smaak overheerst. Bij de ontwikkeling van tanderosie (en gaatjes) gaat het niet zozeer om hoeveel zure producten op een dag worden ingenomen, maar vooral hoe vaak dit gebeurt. Ook de manier van eten en drinken is van invloed.  Slikt het kind de slok frisdrank meteen door? Of wacht het kind met het doorslikken en bolt het zijn/haar wangen, zodat de frisdrank door de hele mond komt? Nieuwe, blijvende tanden hebben nog geen volledig uitgehard glazuur en zijn daarom extra kwetsbaar voor zuren.

 

Hoe ziet tanderosie eruit?

Het eerste stadium van tanderosie kan over het algemeen alleen door een mondhygiënist of tandarts herkend worden. De vorm van de tanden kan veranderen en ze krijgen een wat geligere kleur. Als het kind pijn ervaart bij het eten of drinken van koude of zuren voedingsmiddelen, kan dit ook een gevolg zijn van tanderosie.

 

Hoe tanderosie voorkomen?

Ons speeksel heeft een beschermende werking tegen tanderosie. Het neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Tanderosie bij kinderen kan optreden als het kind de hele dag door zure producten gebruikt. Het speeksel krijgt dan onvoldoende tijd om het zuur te neutraliseren. Het advies is daarom niet meer dan zeven eet- of drinkmomenten op een dag te hebben. Dit zijn bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en vier keer een tussendoortje. Het is bijvoorbeeld beter om een glas frisdrank in een keer op te drinken, dan elke 15 minuten een slokje. Houd ook rekening met fruit, dit bevat ook veel zuur. Natuurlijk is het goed als een kind fruit eet maar beperk het tot tweemaal per dag. Dranken als water, thee en melk zijn neutrale dranken.

 

Tips voor een gezond kindergebit:

  • Poets zodra het eerste tandje is doorgebroken zorgvuldig met een kindertandenborstel en peutertandpasta
  • Poets vanaf het tweede jaar tweemaal per dag.
  • Stap zo vroeg mogelijk over van een zuigfles op een drinkbeker. Vanaf negen maanden kunnen de meeste kinderen uit een beter leren drinken.
  • Geef geen flesje mee naar bed! Is het echter nodig voor een betere slaap, vul het dan enkel met water.

 

Kinderen tot en met 17 jaar gratis!

Bij Mondzorg Verstandig staat preventieve zorg op nummer één. Wij kunnen (risico’s op) bijvoorbeeld gaatjes en tanderosie signaleren. Wij helpen kinderen op een leuke manier aan betere poetsgewoonten en voedingsgewoonten en daardoor een gezondere en probleemvrije mond! Een bezoek aan de mondhygiënist is gratis voor kinderen tot en met 17 jaar.
Maak een afspraak.