6 Nuttige tips van de mondhygiënist
Tip 1. Gebruik de juiste tandenborstel bij het tandenpoetsen
Dit is een logische tip, toch!? Helaas zie ik nog vaak dat er wordt gepoetst met een harde handtandenborstel of een elektrische borstel die te weinig rotaties maakt.
Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar een elektrische tandenborstel. Er zijn talloze onderzoeken gedaan waarbij de handtandenborstel werd vergeleken met een elektrische tandenborstel. De grootste voordelen van een elektrische tandenborstel:
- Meer poetsbewegingen en dus meer plakverwijdering
- Beter bereik
- Timer op de borstel, zodat je voldoende tijd neemt
- Geeft juiste poetsdruk aan, zodat je niet te zacht en niet te hard poetst
Er zijn veel verschillende soorten elektrische tandenborstels te koop. Ik help je graag met het vinden van een borstel die bij je past!
Wist je dat je je opzetkopje na ongeveer 3 maanden moet vervangen? De haartjes van het opzetkopje verliezen langzaam hun stevigheid, waardoor ze niet meer optimaal poetsen. Ook voor de hygiëne is het prettig om je kopje tijdig te vervangen.
Tip 2. Reinig tussen je tanden
Naast tandenpoetsen is mijn advies om iets te gebruiken om tussen de tanden te reinigen. De tandplak die zich dagelijks ontwikkelt, hoopt zich ook op tussen de tanden. Met het tandenpoetsen verwijder je ongeveer 60% van alle tandplak. Dat betekend dat 40% van de tandplak nog tussen de tanden en kiezen aanwezig blijft. Niet zo gek dat we daarom vaak zien dat gaatjes en bloedend tandvlees vaak tussen de tanden en kiezen ontstaan.
Er zijn verschillende middelen op de markt om tussen te kiezen: flossdraad, waterfloss, softpicks, houten tandenstokers, plastic tandenstokers en ragers. Elk middel heeft zo zijn voor- en nadelen en sommige middelen zijn helaas nauwelijks effectief.
Mijn advies is om minimaal één keer per dag tussen alle tanden en kiezen te reinigen.
Iedere mond is anders, dus iedereen heeft ook een andere verzorging nodig. De mondhygiënist kan je tips geven hoe jij het beste tussen de tanden en kiezen kan reinigen.
Ben je benieuwd wat het beste bij jouw gebit past? Plan een afspraak en ik help je graag verder met bijvoorbeeld een professionele gebitsreiniging of het bleken van je tanden!
Wist je dat het niet uitmaakt op welk moment van de dag een stoker of rager gebruikt? Het hoeft dus niet per sé direct voor of na het tandenpoetsen te zijn, als het maar 1x in de 24 uur is.
Tip 3. Neem de tijd voor het tandenpoetsen
Deze klinkt ook logisch, toch?! In een onderzoek is naar voren gekomen dat men gemiddeld 30 seconden poetst per poetsbeurt. Er is ooit bepaald dat 2 minuten poetsen voldoende is maar ook dit is gemiddeld. Ieder gebit is anders, de een zal met 2 minuten genoeg hebben, terwijl een ander misschien wel 4 minuten nodig heeft, omdat hij meer tanden en kiezen heeft bijvoorbeeld.
Wat in ieder geval helpt is een elektrische borstel kiezen met een timer. Deze geeft aan wanneer er 30 seconden om zijn. Wanneer je je gebit verdeeld in vier delen heb je 4x 30 seconden= 2 minuten gepoetst.
Tip 4. Kijk in de spiegel tijdens het tandenpoetsen
Het helpt om te kijken in de spiegel tijdens tandenpoetsen. De plaatsing van de borstel is bepalend voor hoe effectief je tandplak wegpoetst. Veel mensen poetsen op gevoel, bijvoorbeeld onder de douche, vaak blijkt dan dat er veel plekken worden overgeslagen en bijvoorbeeld te weinig wordt gelet op het poetsen van de tandvleesrand. Wanneer je kijkt in de spiegel sla je minder snel plekken over en kun je zien of je overal goed bij komt.
Tip 5. Tandpasta met fluoride
In principe zou je je gebit met alleen een elektrische borstel en water schoon kunnen krijgen. Echter heeft het gebruik van tandpasta veel voordelen. Het grootste voordeel van tandpasta is dat er fluoride in zit. De belangrijkste eigenschap van fluoride is dat het een beschermlaagje vormt op het glazuur. Hierdoor hebben zuren en suikers minder kans om het glazuur te beschadigen.
De hoeveelheid fluoride in een tandpasta wordt aangegeven op de tube. Zo wordt er voor kinderen en peuters een lagere hoeveelheid fluoride in de tandpasta gedaan, omdat zij de tandpasta vaak doorslikken, wat bij grote hoeveelheden ongezond kan zijn. De mondhygiënist kan je tips geven welke tandpasta je het beste kan gebruiken.
Wist je dat wanneer je zoete of zure dranken drinkt door een rietje, je minder snel beschadigingen van je glazuur krijgt?
Tip 6. Let op poetsdruk
Poets jij met een gewone handtandenborstel en zie je na verloop van tijd de borstelharen wijken? Dit komt omdat je te hard poetst. De poetsdruk wordt bij een gewone borstel vaak te hoog omdat je zelf de ‘schrob-beweging’ moet maken. Een gevolg is slijtage van de tanden en tandvlees wat zich optrekt (zie afbeelding). Helaas groeit opgetrokken tandvlees niet meer naar beneden. De oplossing is een elektrische tandenborstel. Deze borstel doet het werk voor je en geeft ook aan of je te hard poetst.
Wist je dat de mondhygiënist aan je tanden en kiezen kan zien of je knarst? Er is dan slijtage te zien aan de kauwvlakken van je kiezen en aan de snijranden van je tanden. De mondhygiënist kan je tips en informatie geven over knarsen.