Wat doet de mondhygiënist

Wat doet de mondhygiënist

Wat doet de mondhygiënist

Wat de mondhygiënist voornamelijk doet is preventief werk. Voor het verkrijgen en behouden van een gezonde mond en een sterk gebit weten we dat het van belang is twee keer per jaar de tandarts te bezoeken. De tandarts kan je gebit herstellen en verbeteren wanneer er een probleem is. De mondhygiënist richt zich vooral op het voorkomen van problemen. Ook kan zij kan aandoeningen aan bijvoorbeeld het tandvlees behandelen, met als doel een gezonde mond en een gaaf gebit.

 

Mondonderzoek

De mondhygiënist kan een aantal metingen doen om te zien hoe gezond jouw mond is. Hiermee kan bepaald worden of er risico is op bijvoorbeeld gaatjes, slijtage, slechte adem of verkleuringen van tanden. Zo geeft de mondhygiënist bijvoorbeeld een score aan je tandvlees (Periodiek Parodontaal Screenen). Deze score bepaald hoe gezond jouw tandvlees is en wat ervoor nodig is om de score zo goed mogelijk te maken en/of te houden. Afhankelijk van jouw voorkeuren en wensen kan de mondhygiënist je uitgebreid vertellen wat je kan veranderen of toevoegen aan jouw dagelijkse mondzorgroutine om ervoor te zorgen dat je gebit zo schoon (en daardoor wit) en gezond mogelijk wordt en blijft.
Daarnaast is het vaak noodzakelijk en prettig als je gebit professioneel gereinigd wordt, zodat je daarna de draad zelf kan oppakken en zelf je gebit schoon kunt blijven houden.
Het kan prettig zijn de bezoeken aan de mondhygiënist te herhalen om er zeker van te zijn dat je je gebit op de juiste manier verzorgt en om je gebit te laten reinigen. Er zijn namelijk altijd moeilijk bereikbare plekken in de mond waar zich snel tandplak ophoopt. Het is voor iedereen aan te raden om minstens één keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken, zodat jouw glimlach stralend en gezond blijft en mogelijke problemen voor bent.

 

Is de mondhygiënist nuttig voor mij?

Absoluut! Als je geen pijn, gevoeligheid of bloedend tandvlees hebt, kun je er helaas niet zeker van zijn dat jouw gebit in orde is. Het is fijn als je geen gaatjes hebt, maar er zijn zoveel meer andere factoren die de gezondheid van je gebit kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk voor iedereen om de mondhygiënist te bezoeken maar plan vooral een bezoek als één van de onderstaande factoren voor jouw van toepassing zijn.