Zwanger naar de mondhygiënist

Zwanger naar de mondhygiënist

Zwangere vrouw met handen op buik en gaat zwanger naar de mondhygiënist

Zwanger naar de mondhygiënist

Ben je zwanger, bezoek de mondhygiënist! Wanneer je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, waaronder ook je hormoonhuishouding. Doordat dit invloed heeft op de bacteriën in je mond, ben je kwetsbaarder en heb je een grotere kans op een tandvleesontsteking. Er is tijdens je zwangerschap een hoger gehalte progesteron in je lichaam. Dit kan een overgevoelige reactie geven op tandplak. Je kan bijvoorbeeld merken dat je tandvlees makkelijker gaat bloeden tijdens het tandenpoetsen of flossen. In het eerste stadium kan bloedend tandvlees (gingivitis) redelijk makkelijk worden verholpen door in ieder geval tweemaal per dag grondig te poetsen en eenmaal per dag tussen de tanden en kiezen te reinigen.

 

Zwanger en parodontitis

Er bestaat een kans dat de tandvleesontsteking, wanneer deze wordt verwaarloosd, zich uitbreidt. De weefsels die ervoor zorgen dat de tanden en kiezen stevig in je kaak staan, kunnen in een verder stadium ook ontsteken. Deze ontsteking noemen we ‘parodontitis‘. Parodontitis wordt vaak niet opgemerkt omdat dit meestal geen pijnklachten geeft. Zwangere vrouwen met parodontitis hebben eerder kans op vroeggeboorte of een kindje met een te laag geboortegewicht.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het is daarom van belang in ieder geval aandacht te blijven besteden aan je mondgezondheid. Zoals eerder benoemd is tweemaal per dag grondig poetsen en eenmaal per dag tussen de tanden en kiezen reinigen van belang. Begrijpelijk is dat grondig poetsen misschien lastig gaat als je te maken hebt met misselijkheidsklachten. Mocht het zo zijn dat je hier in de ochtend het meest last van hebt, stel het tandenpoetsen dan uit voor een later moment op die dag.

De mondhygiënist kan onderzoeken hoe de gezondheid van jouw tandvlees is en bepalen of er een kans bestaat op ontsteking. Iedere mond is anders. De mondhygiënist geeft je de juiste adviezen en middelen afgestemd op jouw gebit. Heb je twijfels of vragen? Maak een afspraak!